BgAnswers » Пътувания и туризъм » Как да се движите в гората от слънцето


Възможност да се движите на терена може да бъде полезно не само в къмпинг пътуване, но по време на бране. Обикновено се използва за този компас. Но какво, ако такъв полезен инструмент в ръка не е? В ясен слънчев ден в гората страна на хоризонта може да бъде определена за статута на слънчевия диск.

Вие ще трябва:
- Слънчев
- Аналогови часовници.

Инструкция:
- Не забравяйте, че в северното полукълбо слънцето изгрява в северо-изток, и пада над хоризонта на север-запад. По ширина на Централна Русия зорница е на юг на около един часа. По този начин значителна част от светлината на деня - от 10 ч. до 19 ч., слънцето се намира в южната част от вас. Това е достатъчно за грубо определяне на местоположението и посоката на изхода до желаната точка на земята.

- шофиране. Ъгълът между тази посока и посоката на марката 13 часа, се разделят на половина. Линията, преминаваща през средата на ъгъла, ще бъде ориентирана на юг. Преди обяд трябва да бъде разделена на циферблата ъгъл, че час ръка на отида. До 13 часа и в следобедните часове - тогава ъгъл, че стрелката приет след 13 часа (виж фигурата).

- Познаването на посоката на юг, да определи позицията на другите страни на хоризонта. Застанете гърба. на юг. Преди вие ще бъдете север, в ляво - на запад, и от дясно - изток. Тази страна на хоризонта се намира в един спрямо друг под прав ъгъл, така че е удобно да се използва, когато навигирате страна: максимален ход на палеца, за да отстрани. Ъгълът между палеца и показалеца ще бъде около 90 градуса.

- Ако няма набиране часовник, използвайте знанието, че в Северното полукълбо, слънцето е: - В 07:00 ч. - на изток,
- 13 часа - на юг,
- 19 часа - на запад. Това знание ще ви помогне да се идентифицират и междинни посоки, например, север-изток, юг-запад, и така нататък.

- Също така не забравяйте, че слънцето се движи по небето с определена ъглова скорост от 15 градуса на час. Ако в 13 часа, тя е на юг, три часа ще бъде 3 х 15 = 45 градуса на запад, което е половината под прав ъгъл. Мислено заделят половината под прав ъгъл на посоката към Слънцето, и ще получите посока на юг.