BgAnswers » Апартамент и вила » Как да си направим компост яма


Compost - най-евтиният и по този начин най-полезна тор за обработваема земя. Компостирането е ускорен процес на разграждане на органични отпадъци, което създава необходимата температура и влажност за активни бактерии. Те рециклиране на отпадъци, като ги превръща в ценна тор за цветя, зеленчуци, плодове и др. Въпреки това, не компост яма в страната само трябва да се "готви" торове в градината сграда уредят различни вредители, насекоми, че когато разпространението на компост на сайта умират с ларвите им.

Вие ще трябва:
- Лопата,
- Рейк,
- Покрийте
Органичните отпадъци за компостиране,
- Сапунена вода,
Списъци,
- Ръсти метални предмети.

Инструкция:
- Място за компост яма трябва да бъде избрано плоска и блатиста зона. Изисква ямата не застой вода: висока влажност на въздуха не позволява на кислорода. Отпадъци, разбира се, по-добре да "сгънете" в най- ъгъл. градина, но е счита, че компост яма нужда от бърз лесен достъп. Това е желателно да се просна пистата в ямата, за да направи компост кофи и ръчна количка.

- За да създадете компост да се изкопае дупка, размера на метър на метър и максимална дълбочина от 20-25 см. се препоръчва за покриване на яма капак, който предпазва от изсушаване, разпространението на миризми и теглене на боклук птици и зверове. За улеснение може да бъде направено в капака на люка.

- В долната част на компост яма трябва да се постави дебел слой от мъртви листа, които скоро могат да бъдат добавени с "храна" боклук. Към всичко това трябва да се налива слой на земята, който трябва да покрие с още един слой на листата. След това отново, за да запълни земята, могат да бъдат допълнени с ръждиви железни предмети (желязо добро за растенията).

- Подходяща за компостиране на органични отпадъци от кухнята и легла (почистване, кости, плевели, гнили плодове и др.), Както и пепел, пясък, торф, кора, клони, дори водорасли и тиня. Да увеличи съдържанието на фосфорни съединения в компоста, които обичат растения, трябва от време на време в ямата излее сапунена вода. Compost бързо "отлежава", ако периодично се разбърква: кислород при разхлабване започва въведете дейност, както и отпадъци разлагане се ускорява.